Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSILLAGJEGY? NAPJEGY? ASZCENDENS? EGYIK SEM!

2013.08.15

 Sajnos a bulvárasztrológia a Nap-jegyre korlátozza a horoszkóp kifejezést, egy sor félreértést és értetlenkedést generálva az emberekben. Az ilyen gagyi, hulladék "horoszkópok" és tehetségtelen írások miatt veszik egy kalap alá a bulvárasztrológusokat az igazi szakemberekkel. Az emberek többsége tudja, hogy pl. a Szűz jegyhez a következő fogalmakat társíthatják: becsületesség, precizitás, alaposság, szolgálatkészség, visszafogottság, egyszerűség. De mi van akkor, ha egy Szűz Nap-jegyű ismerősünk egy igazi bulikirálynő, aki szereti a kihívó ruhákat, csillogó kiegészítőket és egyáltalán nem csendes, sőt, kifejezetten temperamentumos?  Aztán megvizsgáljuk ismerősünk születési képletét. Az ábrát fürkészve kiderül, hogy a vizsgált személynek ugyan valóban a Szűzben található a Napja, ám jó pár bolygója a nyitott, szenvedélyes, társaságkedvelő és magabiztos Oroszlánban tartózkodik. Így mindjárt világossá válik, hogy barátnőnk miért nem a tipikus Szűz-szülött képviselője. Vagy egy másik példa: ismerősünk a Kos Nap-jegyben született, mégsem szeret sportolni, nem egy nyílt típus, nem vehemens, sőt, békés és nyugodt természete van. A képletből kiderül, hogy a Kos-Nap mellett állnak bolygók a Bika csillagjegyben, ezért nem tűnik Kosnak.

Az Aszcendens: ez a jegy mutatja meg, milyennek lát minket a külvilág. Legfőképpen a külső megjelenésre van hatással, illetve megmutathat betegséghajlamokat. Persze módosíthatja a személyiség-jelölők hatásait is. Az Aszcendens-jegy uralkodó bolygójának jegyhelyzete szintén hatással van a személyiségre. Példa: Halak Aszcendens, ura a Neptunusz a Nyilasban áll. Így már értjük, hogy az egyébként zárkózott, érzékeny Halak jegy tulajdonságai miért módosulnak: az egyében fellelhető lesz a Nyilas jegyre jellemző nyíltság, az utazások szeretete, a természetkedvelés. 

Én ezért szoktam alkalmazni azt a kifejezést, hogy pl. Szűz típusú, Oroszlán típusú, Skorpió típusú stb. Mert lehet ugyan, hogy valaki pl. a Szűz Nap ideje alatt született, de ha -ahogy a fent említett példában- több bolygója pl. az Oroszlánban áll, vagy az Aszcendens (legyen mondjuk Skorpió) uralkodója nagyon erős a képletben, mindjárt átszíneződik a Nap-jegy által képviselt jelleg.

A másik hasonló kaliberű elmeroggyanás az, hogy melyik a legrosszabb jegy?! Mi az anyádról beszélsz? Baromság kijelenteni, hogy a Skorpió, a Bak, az Ikrek, a Vízöntő, meg a mittudomén melyik jegy. Minden jegynek van harmonikus és diszharmonikus verziója. Pl. a harmonikus Skorpió hűséges, erős, kitartó és megbízható. A diszhrmonikus pedig mindenért hőbőrgő, minden apróságon megbotránkozó elmebeteg pszichopata. Vagy: a harmonikus Ikrek érdeklődő, barátságos, kedves és bármilyen helyzethez tud alkalmazkodni. A diszharmonikus fajtája pedig az állandóan dumáló, orrát mindenbe beleütő, félrelépő skizofrén. Amúgy meg a Nap jegy csak egy töredék része a horoszkópnak. Ennél sokkal többől áll. A tévében, a reggeli és a nőknek szóló műsorokban gyakran látni felkapott (de mi a bánatra?) bulvárasztrológusokat, akik elmondják, hogy a Rák jegyűek uralkodó égiteste a Hold, és hogy csakis egy Skorpió vagy egy Halak jegyű ember illik hozzá partnerként. Ilyenkor szívesen tarkón vágnám egy szívlapáttal az illetőt, hogy egy ilyen felszínes, semmitmondó, félrevezető "produkcióhoz" adta a nevét (mondjuk alapvetően az ő baja, de ezzel lejáratja az ennél komolyabb dolgokat produkáló asztrológusokat is), hiszen az ilyenek miatt alakultak ki az asztrológiát övező tévhitek...