Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NÉHÁNY FONTOS APRÓSÁG

2013.08.15

 - A képletben a hét ősplanéta (Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz) jegyekben elfoglalt fokai is különös jelentőséggel bírnak. Életeseményeket, sorsfordulatokat, felismeréseket hoznak. Ha pl. a Vénusz valamely jegy 17. fokán áll, akkor először 17 éves korában érezni igazán a hatását, azaz, akkor hoz először jelentőségteljes eseményeket. Hozzáadva 17 fokot 34-et kapunk, vagyis 34 éves korban jön a második aktiválódás, és így tovább.

- Mi az az amulten? A horoszkópod legerősebb bolygója. Nem keverendő össze az Aszcendens urával.

- Combustának nevezik azt a planétát, amely a Naptól 8,5°-on belül helyezkedik el. Ilyenkor a Nap "elégeti" a planétát, vagyis ereje csökken, nem tudja teljesen kibontakoztatni hatását. Ez gyakran okoz feszültséget a szülöttben. Frusztrált helyzet. Egyes asztrológusok szerint a Mars nem lehet Combusta, mert a Naphoz hasonlóan tüzes és száraz.  Ám a gyakorlat egyre inkább azt igazolja, hogy igenis, lehet. Ennél egy fokkal jobb a Sub Radiis elnevezésű helyzet, amikor a Nap sugaraiban áll a planéta. Ez 17,5°-ig terjedő távolságot jelent a Naptól. Amikor viszont a bolygó 17,5 fokpercen belül helyezkedik el a Naptól, az kifejezetten jó és kívánatos pozíció; a Nap szívében elnevezéssel illetik, latinul In Cosimo, arabul Kazimi. Ez megsokszorozza a bolygó erejét, pozitívan befolyásolja hatásait. 

- Felperzselt út, idegen szóval Via Combusta a neve a Hold azon helyzetének, amikor a Mérleg 15. és a Skorpió 15. foka között található. Hogy miért érdemelte ki ezt a nevet? Itt kerül kapcsolatba Hold, mint női princípium a Nap egzaltációs helyével (férfi princípium) a Kosban. Ez nem kifejezetten rossz, de amolyan "semmilyen". Ezért üresjáratnak is nevezik ezt a Hold-pozíciót.

- Stacioner helyzetű az a bolygó, amely mielőtt irányt változtat, egy darabig úgy tűnik, mintha egyáltalán nem mozogna, egy helyben állna az égbolton.

- Dexter és sziniszter fényszögek: a dexter fényszög a Zodiákus irányával megegyezően vetődő fényszög, pl. a Mérlegből a Vízöntőbe. Ellentéte a sziniszter fényszög, amely a Zodiákus irányával ellentétesen vetülő fényszög, pl. a Bakból a Szűzbe. Fontos, hogy mindig a gyorsabb égitest vethet csak fényszöget a lassúbb mozgásúra. 

- Szinódikus és sziderikus keringési idő: a szinódikus idő egy planétának a Naphoz vagy a Földhöz viszonyított ugyanazon helyzetének visszatérése, a Hold esetén ez két Újhold közötti idő (29,53 nap). A sziderikus keringési idő, amely a csillagászati idő, vagyis a Föld tengelye körüli forgáskor igényelt idő. 

- Egzakt fényszög: a két égitest között létrejött aspketus esetén minden fok-és percszám azonos. Itt ugyanis a legerősebb a fényszög hatása. Mielőtt ez létrejön, közeledő fényszögről beszélünk, ha már létrejött, távolodóról. 

- Egyes asztrológusok szerint nemcsak az Aszcendenshez közel álló bolygók és az amulten van a legnagyobb hatással az ember személyiségére, hanem az a planéta is, amelyik a legközelebb áll a Medium Coelihoz. Ezt azzal magyarázzák, hogy mivel a Medium Coeli, vagyis a X. ház csúcsa a célokkal is kapcsolatban áll, az egyén kitartásáról adhat plusz felvilágosítást. Ilyenkor természetesen figyelembe kell venni a planéta jegyhelyzetét, illetve hogy milyen fényszögeket kap.